top of page
Foto van schrijverroelant

De Telereiziger - 15 jaar later


In 2007 deden Jurgen Rutgers, Arent Jan Speulman en Roelant Siekman mee aan een wedstrijd bij Railforum om de InnovatieCup 2007. We werden een goede tweede in de strijd (eerste plaats was voor het idee: zonnepanelen tussen de rails).


De naam 'telereiziger' deed ook toen al wat Suske & Wiske-achtig aan, maar is ontstaan uit de samenstellen van het woord 'telewerken' (zoals digitaal vanuit huis werken in die beginjaren ook wel werd genoemd) en 'reiziger'. De opdracht van de wedstrijd was om een innovatief idee te presenteren, dat kon worden toegepast in het Openbaar Vervoer. Tegenwoordig zou iets met de woorden 'thuiswerken' of 'hybride werken' en 'reizen' kunnen verzinnen.


Het idee was eenvoudig, én -zo bleek uit de reacties- ver z'n tijd vooruit:

"Bevorder het reizen buiten de spitsuren door flexibel werken aantrekkelijk te maken."


Tot dan toe (en eigenlijk nog steeds) is bij veel bedrijven het motto: ongewenst gedrag bestraffen. Wat op lange termijn veel beter werkt is goed gedrag belonen. Natuurlijk wil dat niet zeggen dat je iedereen die zich aan de snelheid houdt op de snelweg 1 euro per reiskilometer hoeft te schenken. Maar je kan als overheid of werkgever wel overwegen om reizen met het OV aantrekkelijker te maken dan reizen met de auto en hiermee niet alleen de spits te ontlasten, maar ook het milieu. Nog even los van de vermindering van brandstofgebruik!


Inmiddels zijn we 15 jaar verder. Dat vanuit huis werken uitstekend mogelijk is, is tijdens de corona-periode voor de meeste mensen wel duidelijk geworden. Slimme bedrijven die op een gezonde manier met de work-life balance van hun medewerkers willen omgaan hebben daarom de mogelijkheid tot hybride werken aangehouden.


Met het OV is het sinds die tijd jammer genoeg niet heel veel beter gesteld. Vooral de voorzieningen voor kleine gemeenten zijn in de avonden en weekenden uitgekleed. Natuurlijk kan een 50-persoons-bus geen kwartierdienst blijven rijden voor 2 reizigers, maar alternatieve vormen van openbaar vervoer, voor mensen die geen auto hebben of deze zoveel mogelijk proberen te laten staan, zijn ook niet geprobeerd.


Tijd voor een nieuwe InnovatieCup!





12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page