top of page
Foto van schrijverroelant

Vindt u het goed als mijn mening er even niet toe doet?

Goed artikel over non-binair denken in De Correspondent door Valentijn de Hingh. Wij (de m'pij) zijn wel flexibeler geworden in acceptatie van geslachtsverandering, maar eisen nog steeds antwoord op de vraag: "Hoe voel je je nou, man of vrouw!?"

Die hokjesgeest dwingt ook tot vroegtijdige besluiten bij genderdysforie.


Een lelijke term overigens: "genderdysfoor". Ik merk dat ik het ook lastig vind om uit het hokjesdenken te stappen. Maar door dit artikel denk ik wel beter te snappen waar de identificatie non-binair, en de pronouns 'they/them' over gaan: de ruimte je niet m óf v te voelen. Als je je beiden voelt, dan zou je dus ook in meervoud aangesproken kunnen worden.


Waar 'we' meer moeite mee hebben is als die 'keuze' nog niet gemaakt is. En als ik de schrijfster goed begrijp zorgt de druk om een keuze te maken juist voor een groter gevoel niet geaccepteerd te worden zoals je bent.


Frappant is dat de rel die de geradicaliseerde universitair docent Laurens Buijs heeft veroorzaakt, exact over die verstikkende keuze gaat:

Hij heeft wetenschappelijk onderzocht dat non-binair niet bestaat, en DUS is iedereen die twijfelt Woke-aansteller.


Ik snap dat je allerlei praktische problemen kan bedenken als iemand -ondanks de hoge maatschappelijke druk- zich niet M/V 'wil' identificeren. Hoe spreek je bijvoorbeeld iemand aan? In dit draadje (uit 2020) worden een aantal suggesties gedaan


Ik denk dat veel mensen zich storen aan de hevigheid waarop de discussie gevoerd lijkt te moeten worden, de felle stellingnames die eigenlijk exact dezelfde kramp aangeven: Je bent VÓÓR ons of je bent TÉGEN ons. #hokjesdenken


Ambivalentie over gender-identificatie, of je er gewoon niet in hebben verdiept omdat het in jouw omgeving totaal(?) niet speelt, lijken geen optie. Je lijkt ook niet te kunnen zeggen: "ik vind t prima, doe wat jij wil, maar hou mij er even buiten."


Dit 'mag' niet van LHBTI+ voorvechters en ook niet van conservatieve tegenstanders in de discussie.


Ik denk dat Piet gelijk heeft: de meeste mensen zijn niet met non-binair of gender-identificatie of aanspreekvormen bezig.


Sterker nog, de meesten zullen prima kunnen leven met iedere gewenste uitkomst (m?/v?/x? Zeg t maar?), maar willen ook niet de discussie ingetrokken worden.


En dan kom je bij een ander punt: de discussie gáát ook niet over de meeste mensen.


Maar de oplossing ligt daar wel: Dwing elkaar niet in een hokje. Niet in een m/v/x hokje, én niet in een vóór/tégen hokje.


Geef elkaar tijd en ruimte. Ook om even niks te vinden van iets.



7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page